Overslaan en naar de inhoud gaan

Burn-out komt niet voor eigen risico - en ander leed

Burn-out komt niet voor eigen risico – en ander leed 
Niet aan beginnen: compensatie vragen voor een beroepsziekte tenzij je 10 jaar tijd hebt; NRC.nl

Rechtspraak werknemers met beroepsziekte is tombola
“De rechtspraak in Nederland voor werknemers met een beroepsziekte is een tombola. Een loterij met een volstrekt ongewisse uitkomst.” Die stelling betrok directeur Marian Schaapman van FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) in haar speech tijdens een BBZ-platformbijeenkomst over ‘deskundigenberichten’.

Bureau Beroepsziekten heeft onderzoek laten verrichten naar deskundigenberichten in haar eigen dossierbestand. Daaruit blijkt dat de rechter in vrijwel alle beroepsziektezaken een deskundigenbericht oplegt. Kosten: gemiddeld 8000 euro per advies, meestal uitgebracht door een medisch specialist. Schaapman: “Voor een gewone werknemer met een beroepsziekte niet op te brengen. Maar we hebben dossiers waarin drie deskundigenberichten zijn opgelegd. Dan praat je dus over bedragen van gemiddeld 24.000 euro”.

BBZ onderzocht ook de totale kosten van zaken die door het FNV-bureau gevoerd zijn. Die zijn gemiddeld 45.000 euro per zaak, met een uitschieter naar 100.000 euro. Schaapman: Daarbij ging het om een zaak van een schilder met blaaskanker die we tot aan de Hoge Raad hebben uitgevochten. In hoger beroep werden in totaal drie deskundigenberichten opgelegd. Kosten 20.000 euro. Na 12 jaar kreeg de schilder gelijk, althans zijn weduwe. Zelf is hij al jaren geleden overleden....”    

In haar toespraak haakte Schaapman aan bij een uitspraak die FNV-bestuurder bij de opening van het BBZ-platform deed: “In ons beschaafde land is het voor een gewone werknemer met een beroepsziekte bijna onmogelijk om zijn recht te halen.”

Marian Schaapman: “ Maar het ergste is dat betrokkenen zich in dat proces van medische expertise op expertise vaak niet geloofd voelen. Dat is de ultieme vernedering en dat doet ontzettende pijn.”

Gelukkig weet BBZ volgens Schaapman 70 tot 75% van zijn zaken in het minnelijke traject te regelen. Maar als dat niet lukt, en het komt tot een juridische procedure, dan staat volgens de BBZ-directeur de tombola klaar. En die heeft behalve een ongewisse uitkomst en torenhoge kosten, ook een schier eindeloze doorlooptijd. De onderzochte BBZ-dossiers hebben een gemiddelde looptijd van 10,5 jaar. Bureau Beroepsziekten

Het deskundigenadvies in civiele procedures inzake beroepsziekten 
Drs. W.A. Eshuis, Hugo Sinzheimer instituut: www.fnv.nl

Met dank aan Recht.nl voor het attenderen op de hier bovenstaande artikelen