Zoeken

Inloggen

Artikelen

Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba 230216 eigenaar voertuig is aansprakelijk voor de gedragingen van degene die hij de gelegenheid tot rijden heeft gegeven

Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba 230216 eigenaar voertuig is aansprakelijk voor de gedragingen van degene die hij de gelegenheid tot rijden heeft gegeven 
2.5 
geïntimeerde] heeft gesteld dat [bestuurder], met wie hij relatieproblemen had en in een echtscheidingsprocedure verwikkeld was, zijn auto heeft meegenomen, terwijl hij aan het slapen was. Zij wachtte totdat hij in slaap was gevallen en ging toen stilletjes de trailer binnen en pakte de autosleutel die op de gebruikelijke plaats was opgehangen. Ten bewijze hiervan heeft hij een schriftelijke verklaring van [bestuurder] van die strekking in het geding gebracht.

2.6
Indien deze verklaring juist is, treft [geïntimeerde] redelijkerwijs het verwijt dat hij de gewoonte had de autosleutel op te hangen op een plaats die toegankelijk was voor [bestuurder], hoewel hij relatieproblemen met haar had en in een echtscheidingsprocedure verwikkeld was. In dat geval is sprake van zorgeloosheid van [geïntimeerde] waardoor hij haar gelegenheid tot rijden heeft gegeven.
Dat brengt mee dat het beroep van [geïntimeerde] op de slotzin van art. 4 van de Bijzondere Verzekeringsvoorwaarden faalt, en dat het beroep van Boogaard Assurantiën op art. 19 leden 1 en 3 LvWV slaagt. Het brengt voorts mee dat het aanbod om te bewijzen dat de verklaring van [bestuurder] juist is, als niet ter zake doende gepasseerd wordt.
ECLI:NL:OGHACMB:2016:5

Deze website maakt gebruik van cookies