Overslaan en naar de inhoud gaan

Afhandeling dure letselschades kost vaak meer dan twee jaar op 12-02-2015 op amweb.nl

Afhandeling dure letselschades kost vaak meer dan twee jaar op 12-02-2015 op amweb.nl 

Afhandeling dure letselschades kost vaak meer dan twee jaar
Bijna negen op de tien letselschades wordt binnen de door de Gedragscode Behandeling Letselschade norm van twee jaar afgehandeld. Maar bij een op de drie schades boven de € 10.000 lukt het niet om de zaken binnen die termijn te regelen.

Van de zaken die vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) wordt 88,2% binnen twee jaar afgehandeld, bij de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) ligt dat percentage op 89,4% en bij verkeersletselzaken (WAM) gaat het om 90,9%. Dat blijkt uit onderzoek van Eiffel in opdracht van het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV). Uit diezelfde cijfers blijkt het afhandelen bij duurdere zaken langer te duren. Het Verbond zegt daarover: “Verklaring hiervoor is dat schades met een hoger schadebedrag vaak complexer zijn en een langdurig ziektebeeld kennen. Toch maakt dit ook duidelijk dat hier verbeterpotentieel zit, denk aan specifiek beleid voor deze typen schades.”

Best practices
Negentien verzekeraars deden mee aan het onderzoek, dat voor de derde keer plaatsvond. Naast de cijfers leverden de deelnemende partijen ook ‘best practices’ in. “Daardoor krijgt de hele letselschadebranche inzicht in mogelijkheden om de letselschadeclaims binnen kortere tijd te behandelen”, schrijft het Verbond.

Medisch traject
Met het onderzoek hopen het Verbond en Stichting PIV inzicht te krijgen in de reden dat niet alle letselschades binnen twee jaar afgerond worden. Het medisch traject bleek tot de grootste vertraging te leiden, zo kwam aan het licht. Het Verbond schrijft: “Twee oorzaken springen eruit: ‘discussie medische causaliteit’ en ‘in afwachting medisch expertiserapport’. Wel ontwikkelen verschillende maatschappijen beleid om minder vaak in discussies te blijven hangen. Daarbij speelt bijvoorbeeld redelijkheid een belangrijker rol dan het medisch honderd procent waterdicht afhechten van medische causaliteit.” amweb.nl