Overslaan en naar de inhoud gaan

Schadeclaims voor en door zzp-ers?? E.J. Dennekamp

Schadeclaims voor en door zzp-ers??


 

Stel u werkt als ZZP-er en tijdens uw werk overkomt u een ongeval. U valt bijvoorbeeld van een steiger af. Kunt u dan met succes iemand aansprakelijk stellen voor uw schade?

 

Een zaak waarin deze vragen aan de orde kwamen speelde op 9 juli 2007 bij de Rechtbank Den Bosch. Het volgende was het geval:

 

Feiten:
Een hoofdaannemer bouwt een complex woningen. Hij laat de lijmwerkzaamheden uitvoeren door een ZZP-er waarmee hij een overeenkomst van onderaanneming aangaat. Vervolgens organiseert deze ZZP-er de werkzaamheden onder een club van vier andere ZZP-ers (ook lijmers). Zij sluiten een samenwerkingsovereenkomst. Naast deze samenwerkende ZZP-ers worden, als buitenstaanders, nog twee ZZP-ers (“X” en de broer van de “onderaannemer”) ingeschakeld om lijmwerkzaamheden te verrichten. De “onderaannemer” treedt hier als het ware op als coördinator voor de zzp-ers. Een situatie die zich op een bouwplaats regelmatig zal voordoen. Één ZZP-er neemt een klus aan, en zoekt een ploeg bij elkaar omdat de klus te groot is voor hem alleen.

 

Helaas gaat dit niet altijd goed. Tijdens de lijmwerkzaamheden komt X ten val. Hij loopt ernstig letsel op, onder andere een verbrijzelde elleboog en een gebroken enkel. De valbeveiliging was verwijderd. X stelt dan de hoofdaannemer en de onderaannemer (de leider van de groep ZZP-ers) aansprakelijk.

 

Wie is aansprakelijk?

Voor de beantwoording van deze vraag kijken wij naar artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek.  In lid 4 van dit artikel is bepaald: “Hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is (…) aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt”.

Niet alleen werknemers worden beschermd. Door lid 4 worden ook niet-werknemers beschermd.

 

De hoofdaannemer verweert zich door te stellen dat de door X verrichtte werkzaamheden niet zijn uitgevoerd “in de uitoefening van het beroep of bedrijf” van de hoofdaannemer. De rechter is het met dit verweer niet eens. Hij geeft aan dat de hoofdaannemer een complex van woningen bouwt en dat hier ook de noodzakelijke lijmwerkzaamheden bij horen. De lijmwerkzaamheden worden volgens de rechter dus wel degelijk uitgevoerd in de uitoefening van het beroep of bedrijf van de hoofdaannemer.

 

De rechter gaat echter een stap verder. Hij oordeelt dat artikel 7:658 ook van toepassing is op de verhouding tussen de onderaannemer en X. De overige ZZP-ers zijn geen zelfstandigen, maar “medewerkers” van de “onderaannemer”.  Daardoor is de ZZP-er die het werk organiseert voor de overige zzp-ers aansprakelijk alsof hij werkgever was. En de zzp-er die een ongeval overkomt kan de zzp-er die het werk organiseert aansprakelijk stellen alsof hij zijn werknemer was.

 

 

Consequenties:

Dit voorbeeld maakt duidelijk dat een rechter u al snel aansprakelijk houdt voor de schade van uw collega’s.

 

Het is dan ook zaak om te zorgen voor een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Als u een werk/project organiseert kunt u immers, net als de onderaannemer in het hierboven beschreven geval, aangesproken worden door een collega die een ongeval overkomt. En als u letsel heeft opgelopen tijdens uw werk kunt al gauw degene die de zaak coördineert aansprakelijk stellen.

 

Mr. E.J. Dennekamp