Overslaan en naar de inhoud gaan

Convenant Collectieve afkoop regresrecht Wlz 2020 t/m 2023

Convenant Collectieve afkoop regresrecht Wlz 2020 t/m 2023

Toelichting op het convenant tussen het Zorginstituut en het Verbond van Verzekeraars over de collectieve afkoop regresrecht Wlz 2020 t/m 2023

1. Inleiding
Op 1 juli 1999 is het regresrecht in de toenmalige AWBZ ingevoerd. Ook in de huidige Wet langdurige zorg (Wlz) is er sprake van regresrecht. Dit regresrecht is de bevoegdheid om de kosten van een uitkering of verstrekking te verhalen op degene door wiens onrechtmatig handelen de verzekerde genoodzaakt werd Wlz-zorg in te roepen. De wet legt deze bevoegdheid primair neer bij de Wlzuitvoerders. Voorts geeft de wet het Zorginstituut de mogelijkheid om met de aansprakelijkheidsverzekeraars een overeenkomst te sluiten over een afkoopsom voor de te verwachten schadelast.

De wet voorziet daarbij in een ‘opt-out’ constructie. Dat wil zeggen dat Wlz-uitvoerders het Zorginstituut te kennen kunnen geven dat zij zelf het hun bij wet toegekende regresrecht wensen uit te oefenen. Het Zorginstituut heeft gebruik gemaakt van de in de wet opgenomen mogelijkheid om met verzekeraars een overeenkomst te sluiten inzake het collectief afkopen van het regresrecht Wlz. Partijen hebben dit gedaan in de overtuiging dat dit tot aanzienlijke besparingen leidt in kosten en administratieve inspanningen ten opzichte van de situatie dat het regresrecht op individueel gevalsniveau moet worden uitgeoefend. Dit convenant regelt de afkoopsom regresrecht Wlz voor de jaren 2020 tot en met 2023.

Het gevolg van het tot stand komen van dit convenant is dat alle verplichtingen tot schadevergoeding van de deelnemende aansprakelijkheidsverzekeraars aan de Wlz-uitvoerders ter zake van schadeveroorzakende feiten die zich voordoen tijdens de looptijd van het convenant vervallen. In plaats daarvan zijn de deelnemende aansprakelijkheidsverzekeraars een afkoopsom verschuldigd.

Het niet zelf het regresrecht willen uitoefenen, alsmede het al dan niet ondertekenen van het convenant door de aansprakelijkheidsverzekeraars, geldt voor de gehele duur van het convenant. Het Verbond en het Zorginstituut werken ieder jaar de wijzigingen in het bestand van Wlz-uitvoerders en van de aansprakelijkheidsverzekeraars bij op basis van de gegevens per 1 januari van het betreffende jaar. De Wlz-uitvoerders en de aansprakelijkheidsverzekeraars zullen de bijgewerkte lijsten ontvangen. Verzekeraars.nl