Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeraars.nl 0223 Professor dr. Lex Hoogduin, Het vaststellen van rekenrente en inflatie in personenschadezaken

Verzekeraars.nl 0223 Professor dr. Lex Hoogduin, Het vaststellen van rekenrente en inflatie in personenschadezaken
In dit artikel bespreek ik de in dit kader door de Rechtspraak gehanteerde systematiek en bezie ik deze vanuit het vakgebied van de economie. Ik zal in dat kader onder meer stilstaan bij de economische theorie over de renteontwikkeling, en de ‘Golden rule of accumulation’ in het bijzonder. Vervolgens geef ik mede aan de hand daarvan commentaar op een aantal aspecten van de in de ‘Aanbevelingen rekenrente in personenschadezaken’ gekozen benadering. Er worden 6 aanbevelingen gedaan om de gehanteerde systematiek te verbeteren. Ik zal daarbij in eerste instantie uitgaan van het hierboven genoemde uitgangspunt dat een slachtoffer zoveel mogelijk zekerheid dient te worden geboden. Ik kom daar aan het einde van dit artikel op terug. www.verzekeraars.nl

Zie ook op Letselschade.nu: de aanbevelingen:

  1. Kies voor een indeling in twee perioden: de termijn waarover voldoende marktinformatie beschikbaar is, zijnde de eerste 50 jaar, en de periode daarna.
  2. Als de feitelijke inflatie op het moment van vaststellen van de letstelschade-uitkering afwijkt van 2% (zoals dat op dit moment het geval is), wordt aangenomen dat deze in 5 jaar in gelijke stappen toe beweegt naar het door de ECB nagestreefde inflatiecijfer van 2%.
  3. Gebruik de Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) over de afgelopen 12 maanden voor Nederland, gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling van voedsel en energie (kerninflatie) en overheidsmaatregelen, mits praktisch goed uitvoerbaar, als de inflatie die naar de waarde van 2% toe groeit.
  4. Gebruik voor de rente over de eerste vijftig jaar de swapcurve voor Nederlandse staatsobligaties.
  5. Gebruik voor de vaststelling van de risicovrije evenwichtsrente na 50 jaar de som van de gemiddelde meetkundige reële groei van het bruto binnenlands product over de afgelopen 20-25 jaar (op basis van CBS -cijfers) en 2% inflatie.
  6. Hanteer vijf jaar voor de convergentie van de risicovrije rente in de eerste vijftig jaar naar de risicovrije evenwichtsrente daarna.
    Letselschade.nu